Kiedy myślisz o idealnej pizzy, co przychodzi Ci na myśl? Chrupiące, cienkie ciasto, które doskonale współgra z ulubionymi dodatkami? A może puszyste brzegi, które otulają całość smakiem i aromatem? To, co sprawia, że pizza smakuje wyjątkowo, zaczyna się od podstaw, czyli od mąki. To właśnie ten składnik decyduje o teksturze i charakterze smaku ciasta. Wybór odpowiedniej mąki nie jest jedynie włoskiej tradycji. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jaki jest przepis na ciasto do włoskiej pizzy. Czy zawsze warto sięgać po mąkę „00”, a może w pewnych sytuacjach lepiej postawić na inny rodzaj? Zapraszamy do lektury.

Dlaczego wybór mąki do pizzy ma znaczenie?
Wybór najlepszej mąki do pizzy to bardzo ważny krok w jej przygotowaniu i może całkowicie zmienić efekt końcowy. Ciasto na pizzę przygotowuje się jedynie z wody, mąki, drożdży i soli. O ile pozostałe składniki nie mają wielu wariantów, to w sklepach spotkamy różne typy mąki. A to właśnie od niej zależy czy ciasto na pizzę będzie lekkie i puszyste, czy też chrupiące z delikatną skórką.
Zawartość glutenu, stopień przemiału, a nawet wilgotność mąki ma wpływ na to, jak ciasto się wyrabia, jak rośnie i piecze się w piecu. Jeśli użyjemy mąki pszennej o wysokiej zawartości białka, ciasto stanie się elastyczne i sprężyste. Dzięki temu łatwo będzie je rozwałkować na cienką i chrupiącą pizzę neapolitańską. Wybór mąki o niższym poziomie glutenu pozwoli uzyskać puszysty placek, który jest idealny pod pizzę w stylu rzymski.
Ciasto na pizzę można oczywiście zrobić z różnego rodzaju mąki, ale może ono odbiegać od włoskiego ideału, a dodatkowo jego wyrabianie stanie się trudniejsze.
Najpopularniejsze rodzaje mąki do pizzy – jakiej można użyć?
W pizzeriach do wykonania włoskiej pizzy używana jest przede wszystkim mąka typu “00”. Czy do wykonania tego najpopularniejszego placka w domu można użyć innego rodzaju? Warto wiedzieć, że rodzaj mąki na pizzę wpływa na strukturę, smak i konsystencję ciasta. Jakie rodzaje zatem można wykorzystać do domowej pizzy?
Mąka typu „00” – włoski klasyk
Mąka typu „00” to absolutny must-have dla miłośników autentycznej pizzy w stylu włoskim. Charakteryzuje się bardzo drobnym przemiałem, dzięki czemu ciasto jest wyjątkowo elastyczne i lekkie. Ta mąka idealnie nadaje się do wypieku cienkich, chrupiących spodów, typowych dla neapolitańskiej pizzy. Wysoka zawartość glutenu pozwala na uzyskanie ciasta, które można rozciągać bez obaw o rozerwanie. Właśnie dlatego mąka 00 jest podstawowym składnikiem w wielu włoskich pizzeriach, które pragną zachować autentyczny smak i teksturę swojego wypieku.
Przeczytaj także: Prawdziwa włoska pizza – jak ją rozpoznać?
Mąka typ 450 – delikatność idealna do domowej pizzy
Jeśli marzysz o lekkim i puszystym cieście, mąka typ 450 będzie dobrym wyborem. Ten rodzaj znajdziesz w każdym polskim domu. Niższa zawartość glutenu sprawia, że ciasto przygotowane na tej mące jest bardziej miękkie. Świetnie sprawdza się w wersjach o grubszej strukturze. Dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekiem pizzy, typ 450 oferuje łatwość wyrabiania ciasta i gwarantuje sukces nawet przy pierwszych próbach.
Mąka typ 550 – chrupki placek
Dla tych, którzy szukają balansu między puszystością a chrupkością, mąka typ 550 będzie idealna. Ma nieco wyższą zawartość glutenu niż typ 450, dzięki temu ciasto zyskuje elastyczność, ale wciąż pozostaje delikatne. Idealnie nadaje się zarówno do pizzy na cienkim spodzie, jak i tej nieco grubszej. Mąka typ 550 to świetna opcja, gdy chcesz zrobić ciasto i eksperymentować z różnymi stylami pizzy, nie rezygnując z domowego charakteru swojego wypieku.
Dlaczego mąka „00” jest najlepsza do pizzy włoskiej?
Mąka typu 00 to prawdziwy sekret idealnej włoskiej pizzy – to ona sprawia, że ciasto osiąga perfekcyjną konsystencję i smak, jakich szukamy, zamawiając to danie w pizzerii lub z dostawą do domu. Włoska mąka „00” jest mielona wyjątkowo drobno, przypomina wręcz puder. Właśnie to odróżnia ją od bardziej ziarnistych mąk powszechnie dostępnych na rynku. Ten niezwykle delikatny przemiał wpływa na to, że ciasto jest łatwiejsze do wyrabiania, elastyczne i wyjątkowo podatne na rozciąganie. Dzięki temu można je cienko rozwałkować bez ryzyka, że się rozpadnie. Pizza po wyjęciu z pieca ma chrupiące brzegi, a środek pozostaje lekki i miękki.

Zdaniem eksperta
“Zawartość glutenu w mące 00 jest starannie wyważona – jest go wystarczająco dużo, aby zapewnić sprężystość ciasta, ale nie na tyle, by nadać mu ciężkości. Doskonale reaguje wysoką temperaturę pieczenia w tradycyjnych piecach opalanych drewnem, w których pizza piecze się w zaledwie kilka minut. Właśnie dlatego włoscy pizzaioli wybierają ją od lat, a jej sława rozprzestrzeniła się na cały świata„
Wyjaśnia właściciel pizzerii włoskiej Vesuviana
Składniki pizzy – co warto położyć na idealnym cieście, aby przenieść się do Włoch?
Nic tak nie podkreśla włoskiego charakteru pizzy, jak wyselekcjonowane składniki pełne smaku i aromatu. Na idealnie wyrobionym cieście warto rozsmarować sos z pomidorów San Marzano – ich słodycz i soczystość to esencja słonecznych Włoch. Do tego aromatyczne salami Napoli, chrupiący boczek Pancetta i delikatna szynka parmeńska, które dodadzą pizzy głębokiego, mięsistego smaku. Całość można posypać startym Grana Padano lub Pecorino, a przed podaniem skropić oliwą Extra Vergine, która doda całości aksamitnej nuty.
Przeczytaj również inne nasze artykuły:
- Najlepsze mięsne dodatki do pizzy
- Najlepsze sery do pizzy. Przegląd propozycji
- Najpopularniejsze rodzaje włoskiej pizzy