Najpopularniejsze rodzaje włoskiej pizzy

Zmodyfikowany: 15 grudnia, 2024
Autor: Zespół Pizzeria Vesuviana
Brak komentarzy

Włochy są krajem, który kojarzy się z zapierającymi dech w piersiach krajobrazami, wyjątkową kulturą, historią i… pizzą. Ten placek drożdżowy z dodatkami mięsnymi i warzywnymi podbił serca smakoszy na całym świecie. Chociaż każdy region Włoch ma swoje własne unikalne podejście do tego przysmaku, jedno pozostaje niezmienne – pasja do doskonałych składników i prostota, która sprawia, że pizza nie ma sobie równych. Przeczytaj artykuł i poznaj najpopularniejsze rodzaje włoskiej pizzy.

Jakie rodzaje pizzy włoskiej są najczęściej zamawiane?

W czym tkwi sekret smaku pizzy włoskiej?

Sekret smaku włoskiej pizzy tkwi w jej prostocie i jakości składników. Cienkie, chrupiące ciasto pozwala na wyeksponowanie smaku każdego dodatku. Nie znajdziemy tutaj sera ukrytego w brzegach ani przesadnej ilości składników. Na pizzy włoskiej lądują zazwyczaj trzy, a maksymalne cztery starannie dobrane produkty, które idealnie się ze sobą komponują. Co więcej, we Włoszech nigdy nie spotkamy się z podaniem do pizzy ketchupu, sosu pomidorowego czy czosnkowego. Zamiast nich do dopełnienia smaku często serwowana jest aromatyczna oliwa Extra Vergine. 

Minimalizm połączony z doskonałą jakością produktów sprawia, że każda włoska pizza to prawdziwa uczta dla podniebienia o wyjątkowo zbalansowanym smaku. 

Przeczytaj także: Prawdziwa włoska pizza – jak ją rozpoznać?

Poznaj najpopularniejsze rodzaje pizzy włoskiej

Chrupiące ciasto, aromatyczny sos pomidorowy, mozzarella rozpływająca się w ustach oraz różnorodność dodatków sprawiają, że każdy jest w stanie zamówić pizzę odpowiadająca własnym preferencjom. Włoska pizza to różnorodność smaków, które mogą naprawdę zaskoczyć. Przyjrzyjmy się więc najpopularniejszym rodzajom, które można zamówić w pizzerii Vesuviana, aby spróbować i poczuć się jak w malowniczych regionach Włoch.

Pizza Margherita – klasyka w najczystszej formie

Na początek nie sposób pominąć najbardziej klasycznego wariantu pizzy, czyli pizzy Margherity. Do jej przygotowania potrzebne są pomidory San Marzano, ser mozzarella, świeża bazylia. Skąd jej nazwa? Według legendy została przygotowana na cześć królowej Margherity Sabaudzkiej, która odwiedziła Neapol w 1889 roku. Kuchmistrz Raffaele Esposito skomponował pizzę z trzema składnikami: czerwonym sosem pomidorowym, białą mozzarellą i zieloną bazylią – kolorami, które miały symbolizować włoską flagę. Prostota tego dania sprawia, że każdy składnik musi być najwyższej jakości. Margherita to esencja włoskiej kuchni – pokazuje, że mniej znaczy więcej.

Pizza Marinara – królowa bez sera

To pizza składająca się z zaledwie trzech składników – sosu pomidorowego, czosnku i oregano. Powstała jako sycący i niedrogi posiłek dla biedniejszego społeczeństwa Włoch. Zasłynęła także jako danie marynarzy ze względu na długoterminową przydatność jej dodatków i to od nich wzięła swoją nazwę. To właśnie dzięki tym prostym, ale wyrazistym składnikom, pizza Marinara zyskała popularność nie tylko w Neapolu, ale i poza nim. Jest idealną opcją dla wegan, ponieważ nie zawiera sera ani innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dla wielu Włochów pizza Marinara to wybór, który oddaje hołd tradycji i przypomina o korzeniach.

Pizza Quattro Stagioni – cztery pory roku na talerzu

Wyjątkowość tej pizzy polega na podziale na cztery sekcje – każdy ma inny zestaw dodatków, który symbolizuje jedną z pór roku. Jest to jedno z najpopularniejszych dań we Włoszech i ma oddawać hołd bogactwu sezonowych składników.

Pizzeria Vesuviana Kraków - logo

Zdaniem eksperta

“Tradycyjnie w jednej części pizzy Quattro Stagioni znajdziemy pieczarki (wiosna), w drugiej szynkę (lato), w trzeciej oliwki (jesień), a w czwartej karczochy (zima). Każda ćwiartka to inne doznanie smakowe, co sprawia, że pizza Quattro Stagioni jest idealna dla tych, którzy chcą spróbować różnych smaków w jednym daniu

Pizza Quattro Formaggi – dla miłośników sera

Nie ma nic lepszego dla fana sera niż pizza Quattro Formaggi. Jak sama nazwa wskazuje, jej główną cechą jest połączenie czterech różnych serów, które razem tworzą harmonijną, kremową kompozycję smaków. Tradycyjnie na Quattro Formaggi znajduje się mozzarella Fior di Latte, Scamorza Affumicata, gorgonzola oraz Grana Padano lub Parmigiano-Reggiano.

Pizza Capricciosa – pizza z jajkiem

Pizza Capricciosa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Choć jej składniki mogą się różnić w zależności od regionu, to tradycyjnie na cieście na pizzę poza sosem pomidorowym i mozzarellą układane są prosciutto cotto (gotowana szynka), karczochy, pieczarki, czarne oliwki, a czasem także ugotowane na twardo jajka. Kiedyś postrzegano ją jako danie stworzone z resztek, jednak obecnie przy jej przyrządzaniu kucharze stawiają na wysoką jakość składników.

Pizza Napoletana – serce Neapolu na talerzu

Nie sposób mówić o pizzy, nie wspominając o jej kolebce – Neapolu. Pizza Napoletana to jedna z najstarszych i najbardziej tradycyjnych form tego dania. Charakteryzuje się bardzo cienkim ciastem, które po bokach tworzy grubsze, puszyste ranty. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się tylko kilku składników najwyższej jakości: San Marzano, czyli odmiany pomidorów rosnących na zboczach Wezuwiusza, świeżej mozzarelli di Bufala, anchois oraz świeżych liści bazylii. Ważnym elementem ciasta jest mąka typu „00”, która nadaje mu wyjątkową teksturę. Neapolitańska pizza jest ręcznie rozciągana bez użycia wałka, a jej średnica nie powinna przekraczać 35 cm. Nie może być grubsza niż 3 mm w środku. Do jej wypieku używa się pieca opalanego drewnem, który osiąga temperaturę około 485°C

W Neapolu powstało nawet stowarzyszenie The Associazione Verace Pizza Napoletana – które przyznaje certyfikaty autentyczności pizzy. W 2017 roku sztuka wypieku pizzy neapolitańskiej została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Pizza Bianca – biała pizza

Pollo Bianca to włoska pizza, która wyróżnia się brakiem sosu pomidorowego. Zamiast tego, ciasto jest zazwyczaj smarowane sosem śmietanowo-czosnkowym, na którym układany jest ser oraz dodatki (Pancetta Arrotolata, Prosciutto di Pollo Affumicato, Czarne Oliwki Sycylijskie). W wersji pizzy rzymskiej często występuje w prostszej formie, przypominając nieco pizzę focaccię – pieczoną z samą oliwą z oliwek i ziołami​. 

Pizza Bianca ma długą historię, a jej korzenie sięgają czasów, gdy piekarze w Rzymie używali jej do testowania temperatury pieca, zanim rozpoczęli pieczenie większych bochenków chleba.

Pizza Kraków. Pizzeria z dostawą na Czyżyny, Dąbie, Grzegórzki, Kazimierz, Płaszów, Podgórze, Przewóz, Rybitwy, Stare Miasto, Wola Duchacka, Zabłocie, Bagry.

Masz ochotę na klasyczną Margheritę czy coś bardziej wyrazistego? Sprawdź nasze propozycje i zamów!

Przejdź do formularza zamawiania

Przeczytaj również inne nasze artykuły:

  • Czym różni się pizza włoska od amerykańskiej?
  • Najpopularniejsze pizze w Polsce. Dowiedz się, jakie placki najchętniej zamawiają Polacy
  • 6 ciekawostek o pizzy, o których najprawdopodobniej nie miałeś pojęcia

Oceń artykuł

Kliknij na gwiazdkę aby ocenić

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba głosów: 9

Post nie został jeszcze oceniony