Rodzaj włoskiego sera produkowany z mleka krowiego. Ser ten jest zaliczany do serów dojrzewających, twardych, podpuszczkowych, zawartość tłuszczu 32%.
Grana Padano to jeden z najbardziej znanych serów włoskich, mający znak jakości D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta), który posiada od 1955 roku. Dojrzewanie sera trwa od roku do dwóch lat. Przebiega w dobrze wentylowanej piwnicy w temperaturze od 15 do 20 stopni C. Miąższ jest twardy, granulowany, zauważalne są w nim pęknięcia. Skóra twarda, gruba, oliwiona, koloru żółtozłotego, wraz z dojrzewaniem ciemniejąca.
Jego nazwa składa się z rzeczownika grana (‘ziarno’), opisującego ziarnistą strukturę sera oraz przymiotnika Padano, określającego miejsce wytwarzania – Nizinę Padańską.
Ser Grana Padano jest przeważnie spożywany po starciu na tarce lub w formie płatków