Oliwa Extra Vergine (inaczej olej oliwkowy) to oliwa o zmiennym zabarwieniu od złocistożółtego do żółtozielonego, charakterystycznym zapachu oraz specyficznym smaku. Otrzymywana jest w wyniku procesu tłoczenia „na zimno” (poniżej 27 °C) lub „na gorąco” miąższu owoców oliwki. W niskich temperaturach, poniżej 15 °C mętnieje, przy czym jest to proces odwracalny. Ze względu na wrażliwość na światło, oliwa powinna być przechowywana w ciemnych miejscach[2].
W pizzerii Vesuviana używamy sycylijskiej oliwy extra vergine od Frantoio Barbera IGP. W naszym menu znajdziecie także oliwy smakowe, sami je przyprawiamy wg. tradycyjnej metody, żeby zadbać o jej unikalny smak i aromat
Oliwy smakowe są dostępne w wersji: Aglio – czosnkowa oraz Peperoncino – pikantna
Certyfikat IGP – Indicazione Geografica Protetta – oznaczenie podobne do znaku DOP, ale wskazuje na powiązania żywności z danym terenem geograficznym w co najmniej jednej fazie produkcji, lecz nie wszystkich, jak dzieje się to w przypadku produktów wyróżnionych znakiem DOP.