Pecorino – ser podpuszczkowy, otrzymywany z owczego mleka, dojrzewający, twardy, lekko pikantny, pochodzący z Włoch. Nazwa pochodzi od słowa ‘pecora’, czyli owca.
Pochodzenie:
Pecorino to bardzo stary typ sera. To prawdziwy produkt pasterski. Zaczęto wyrabiac go w południowej Italii w I w. n.e. Do XIX w., wyrabiali go pasterze, potem jego produkcje przyjęły mleczarnie, co z kolei doprowadziło do zainteresowania się nim większych nowoczenych wytwórni. Pecorino Romano jest najstarsza i zazwyczaj nalepszą odmianą sera Pecorino.
Istnieje 6 odmian tego sera oficjalnie zarejestrowanych w Unii Europejskiej jako CHNP – Chroniona nazwa pochodzenia (w języku włoskim: DOP Denominazione di origine protetta):
• Pecorino Romano (o metodach produkcji pecorino romano pisali po raz pierwszy Warrona i Pliniusz Starszy ok. 2000 lat temu; został stworzony na obrzeżach Rzymu; produkowany od 1884 r. głównie na Sardynii, Lazio i prowincji Grosseto w Toskanii
• Pecorino Sardo (znany też jako Fiore Sardo) z Sardynii
• Pecorino Toscano, o którym wspomina m.in. Pliniusz Starszy w dziele Historia Naturalna oraz Francesco Molinelli w swoich pamiętnikach o serach toskańskich z XVII w.
• Pecorino Siciliano
• Pecorino di Filiano
• Pecorino di Picinisco (od 2013)