San Marzano pomidory, są odmianą pomidorów śliwkowych. Uważane są przez wielu kucharzy na świecie za najlepsze.
W porównaniu z innymi odmianami pomidorów Włoskich, kształt owocu pomidora San Marzano jest cieńszy i bardziej zaostrzony. Posiadają większą ilość miąższu imniejszą liczbą nasion. Smak pomidora San Marzano jest silniejszy, słodszy i mniej kwaśny. Wiele osób opisuje smak jako słodko-gorzki . Winorośl San Marzano znana jest od 1695. Odmiana nadaje się do uprawiania w cieplejszym klimacie z powodu krótkiego okresu wegetacyjnego. Pomidory San Marzano pochodzą z małej miejscowości San Marzano sul Sarno , niedaleko Neapolu, we Włoszech. Hodowano je najpierw na glebie wulkanicznej w cieniu Wezuwiusza.
Produkcja odmiany San Marzano jest najściślej związana z Włochami, choć nasiona odmiany są dostępne na całym świecie. Gdy San Marzano rośnie w Valle del Sarno we Włoszech są klasyfikowane jako Pomodoro S. Marzano dell’Agro Sarnese-Nocerino, posiadają wtedy certyfikat oryginalności (DOP). Marki dostępne w supermarketach to Cento, Nina, La Bella, Solinia, Vantia, La Valle i Strianese. Pomidory San Marzano mogą być wyłącznie wykorzystywane do oryginalnej pizzy Napoletana