Gorgonzola D.O.P.

gorgonzola

Gorgonzola – podpuszczkowy, miękki, dojrzewający niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola, gdzie produkowany jest od roku 879 (istnieją jednak inne miasta, które domagają się przyznania im miana “ojczyzny” tego sera).
Produkowany jest z surowego, podgrzewanego do 32C mleka krowiego, poprzerastany zielonkawymi żyłkami pleśni Penicillium glaucum. Dojrzewanie: 3 do 4 miesięcy wtedy ser jest słodki a gdy dojrzewanie trwa od 10-12 miesięcy mówimy wtedy o gorgonzoli picante
Dostępne w sprzedaży są dwa rodzaje sera Gorgonzola: naturalny, bardziej suchy z zauważalnie większą ilością pleśni oraz śmietankowy, do produkcji którego używa się mleka wzbogaconego śmietanką.