Włoska mąka typu “00”

in Składniki
20 września 2021
by
Brak komentarzy
Włoska mąka typu "00" farina molino scoppettuollo z regionu Campania

Do przygotowania ciasta używamy wyłącznie włoskiej mąki, typu “00”, tzw. farina, 

Farina typu “00” to specjalny rodzaj mąki charakteryzującej się bardzo wysokim stopniem zmielenia. Mąka, której używamy pochodzi z południa Włoch, z regionu Campania (@molinoscoppettuolo ).

Ciasto do pizzy neapolitańskiej przygotowywane jest wyłącznie z wody, włoskiej mąki (najlepiej typu „00”), odrobiny drożdży i soli morskiej.

Formowanie placków na pizzę odbywa się wyłącznie manualnie, specjalną techniką, pozwalającą na wypchnięcie powietrza ze środka ciasta do brzegów, które dzięki temu stają się puszyste i wyrośnięte.

Ciasto do pizzy „leżakuje” do 48 godzin i przez ten czas następuje proces fermentacji dzięki czemu pizza jest lekkostrawna.

Pizza jest wypiekana w piecu z kamienia przez okres do 90 sekund, w temperaturze do 500 stopni Celcjusza.🔥